Is jouw huisnummer goed zichtbaar?

Wanneer elke seconde telt, is het belangrijk dat je huisnummer goed zichtbaar is. Veel mensen staan hier misschien niet bij stil. Het blijkt dat de brandweer, ambulance en politie soms moeite heeft met het vinden van het juiste huisnummer. Hierdoor verliezen ze kostbare tijd. Wanneer iedere seconde telt is het belangrijk dat de hulpdiensten je huis snel kunnen vinden. Om dit soort problemen te voorkomen is het belangrijk dat er een huisnummer aan de gevel hangt en dat deze goed leesbaar is.

Huisnummer is verplicht

In Nederland ben je wettelijk verplicht om een huisnummer aan de gevel te hebben. Dit is iets wat veel mensen misschien niet weten. Vanaf de openbare weg moeten mensen duidelijk je huisnummer kunnen lezen. Handig voor geval van nood, maar ook voor de postbode. Het is je eigen verantwoordelijkheid om een huisnummer aan de gevel te hangen. Ook is het belangrijk dat je deze zelf onderhoudt en goed zichtbaar houdt. Er mogen dan ook geen klimplanten over je huisnummer heen groeien en de cijfers mogen niet vervaagd zijn.

Wettelijke eisen huisnummer

Een huisnummer aan de gevel is dus zoals eerder beschreven verplicht. Maar er zijn ook wettelijke regels voor opgesteld. Zo dient het huisnummerplaatje minimaal 12 x 12 cm groot te zijn. Wil je losse cijfers ophangen? Dat is geen probleem. De cijfers moeten wel minimaal 88 mm hoog en 60 mm breed zijn. Verder mogen de cijfers alle kleuren van de regenboog hebben, maar let er wel op dat de kleur afwijkt van de ondergrond waaraan het bordje bevestigd wordt. De ideale hoogte voor een huisnummer is rond 1.75 tot 2.50 meter. Wil je dat mensen in de avond ook je huisnummer makkelijk kunnen lezen? Dan kun je naast het bordje of de cijfers buitenverlichting ophangen.