Welke kostenposten heb je allemaal bij het huren van een huis?

Wanneer je (particulier) wilt huren krijg je te maken met diverse kostenposten. Hou hier rekening mee, zodat je later niet voor verassingen komt te staan. In deze blog geven we een opsomming van de kostenposten met een toelichting.

Kale huurprijs

De kale huurprijs is het bedrag dat je iedere maand betaalt voor het gebruik van de huurwoning. Deze prijs wordt bepaald op basis van een aantal factoren, waaronder: het soort woning, de locatie, de grootte en de staat van de woning. Of de kale huurprijs die ze vragen redelijk is kun je bepalen op basis van het landelijke puntensysteem. Dit puntensysteem moet ervoor zorgen dat de huurprijzen realistisch blijven. Je zult merken dat de locatie een grootte rol speelt en dat in grote steden als Amsterdam en Rotterdam vaak duurder uitvallen.

Servicekosten

De servicekosten omvatten de kosten die de verhuurder bovenop de kale huurprijs berekent. In deze kosten zitten leveringen en diensten verwerkt. Denk hierbij aan kosten als het schoonmaken van de galerij, de algemene verlichting, het onderhoud van een gemeenschappelijke tuin, de kozijnen etc. Is er een huismeester in bijvoorbeeld het appartementencomplex aanwezig? Dan betaal je hier ook servicekosten voor. Een huismeester zorgt voor veiligheid en orde in en rondom het gebouwd.

Waarborgsom

De waarborgsom ofwel borg is voor een verhuurder een garantstelling. Loop je als huurder een huurachterstand op? Of breng je schade aan de huurwoning? Dan kan de verhuurder besluiten om de borg in te houden om hiermee de gemaakte schade te vergoeden. Over het algemeen vraagt een verhuurder één maandhuur als borg. Er zijn hier geen wetten voor, waardoor een verhuurder ook drie keer de maandhuur kan vragen, maar dit is over het algemeen niet redelijk. Zorg er tot slot altijd voor dat je een bewijs ontvangt van de betaalde borg. Wanneer je de woning besluit te verlaten kun je aantonen hoeveel borg je destijds betaald hebt.

Overige kosten

De kale huurprijs, servicekosten en borg zijn de kostenposten die je aan de verhuurder moet betalen. Daarnaast komen er nog andere kosten kijken bij het huren van een woning, zoals:

  • Gas, water en elektriciteit
  • Verzekeringen
  • Televisie en internet
  • Waterschap- en gemeentebelastingen