Verschil tussen sociale en particuliere huur?

Ben je op zoek naar een huurwoning? En vraag je jezelf af wat het verschil is tussen een sociale en particuliere huurwoning? In deze blog leggen we je dat graag uit.

Sociale huur

Een sociale huurwoning huur je via een woningbouwvereniging of een woningcorporatie. Dit zijn vaak volkswoningen die bedoeld zijn voor mensen met een laag inkomen. Deze worden in tegenstelling tot particuliere huurwoningen verhuurd zonder winstoogmerk. Om in aanmerking te komen voor zo’n sociale huurwoning moet je jezelf inschrijven bij de woningbouwvereniging of een woningcorporatie.

Voor- en nadelen van sociale huurwoning

Het grootste voordeel van een sociale huurwoning is dat de huurprijs niet boven de 720,42 (2019) per maand mag komen. Dit maakt de woningen natuurlijk ideaal voor mensen met een lager inkomen. Een nadeel is dat niet iedereen voor deze woningen in aanmerking komen, omdat er een inkomensgrens wordt gehanteerd. Maar aan de andere kant zorgt dit ervoor dat mensen met een lager inkomen ook kans maken op een betaalbare woning. Het grootste nadeel zijn toch wel de lange wachtlijsten die soms oplopen tot wel 15 jaar.

Particuliere huur

Het is ook mogelijk om een woning te huren via een particuliere verhuurder. Dit betekent dat je de woning niet via een woningbouwvereniging of woningcorporatie huurt. Een particuliere huurwoning kun je vinden via een verhuurmakelaar of gewoon door op advertenties in de krant of op het internet te reageren.

Voor- en nadelen van particulier huren

Het voordeel van een particuliere huurwoning is dat je er meestal vrij snel in kunt trekken. Er zijn vaak geen lange wachtlijsten voor dit soort woningen. Soms zijn de woningen gemeubileerd. Een ander voordeel van particulier huren is dat je op de beste locaties kunt wonen. Daarnaast heb je rechtstreeks contact met je huurbaas, waardoor je gemakkelijk contact kunt leggen wanneer je tegen problemen oploopt. Een van de grootste nadelen van particulier huren is toch wel de hoge huurprijs. Een particuliere huurwoning mag veel meer per maand vragen in vergelijking met een sociale huurwoning, waarbij een grens van 720,42 (2019) per maand wordt gehanteerd. Tot slot moet je altijd goed opletten met wie je in zee gaat bij het huren van een particuliere woning.